HUNGARY

COMPLEX BALLOON TECHNOLOGY PLATFORM FOR COSMIC RADIATION MEASUREMENTS

EUROPEAN SPACE AGENCY


A TECHDOSE diákcsapatról

Csapatunkat 2011 októberében alapítottuk több magyar kutatóintézet és a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával, hogy pályázhassunk az Európai Ûrügynökség 2011 szeptemberében kiírt pályázatára a 14. és 15. REXUS/BEXUS rakéta és ballon felbocsátásokra.

Egyik legnagyobb kihívást a csapatnév kiválasztása okozta. Végül a TECHDOSE névre esett a választásunk, kifejezvén az új pályázat legfõbb célját: egy összetett ballon technológiai platform kifejlesztését a kozmikus sugárzás vizsgálatára (Development of a Complex Balloon Technology Platform for Advanced Cosmic Radiation and Dosimetric Measurements).

Elõzetes pályázatunkat november folyamán elfogadták és meghívtak bennünket a december elején a hollandiai Noordwijk-ban, az ESA ûrkutatási és -technológiai központjában (ESTEC) megrendezett munkaértekezletre. Itt Zábori Balázs a tervezett magyar diákkísérletrõl tartott elõadást, majd a csapat az Ûrügynökség szakértõinek kérdéseire válaszolt.

2012 januárjában kaptuk meg az értesítést, hogy az Ûrügynökség többek között bennünket is kiválasztott arra, hogy részt vegyünk a soron következõ ballon felbocsátásban, illetve az addig rendezendõ számos munkaértekezleten, ûrkutatási tanfolyamon és a közös munkában.

Az alábbiakban részletesebben is megismerhetitek csapatunk jelenlegi tagjait!