HUNGARY

COMPLEX BALLOON TECHNOLOGY PLATFORM FOR COSMIC RADIATION MEASUREMENTS

EUROPEAN SPACE AGENCY


Ûrkutatás és oktatás Európában és Magyarországon

Az Európai Ûrügynökség (ESA) oktatási irodája minden évben meghirdeti a tagállamaiban vagy együttmûködõ államaiban tanuló egyetemista diákok számára a különbözõ oktatási programjait. Ilyenek például a parabolarepülések, gravitációs kísérletek, illetve a rakéta és sztratoszférikus ballon repülések.

Magyarország 2003 óta együttmûködõ tagállam, így a magyar fiatal és tehetséges egyetemisták is pályázhatnak ezen lehetõségekre. A program finanszírozására ajánlott PECS (Plan for European Cooperating States) pályázatot benyújtani.

A BEXUS program keretében egy sztratoszférikus ballon felbocsátásában van lehetõség részt venni. Ezek a ballonok a hasznos tehertõl és az idõjárástól függõen egészen 25-35 km magasságig képesek felemelkedni a bolygó légkörében. Ezekbe a magasságokba már a hagyományos repülõgépek egyike sem képes feljutni. A diákok által megtervezett kísérleteket a ballonhoz erõsített gondolában helyezik el. A ballon öt-hét órán át repül, ebbõl mintegy két teljes órán át tartózkodik a maximális magasságban.
A soron következõ ballonok (BEXUS-14 és BEXUS-15) felbocsátásra 2012 õszén Svédország északi részén, alig pár kilométerre az Északi-sarkkörtõl fog sor kerülni.

A küldetés sok nehézséget is hordoz magában, hiszen a légkör ezen rétege sok szempontból rendkívül változékony. A hõmérséklet akár a -90°C-ot is elérheti, az emelkedés és a süllyedés során komoly erõhatásoknak van kitéve a ballonhoz erõsített gondola, és a leszállás pillanata sem zökkenõmentes.